Att lägga ett pussel utan framsida – Coronaviruset

Som att lägga ett pussel utan veta hur framsidan ser ut’ beskrev vårt lantråd det arbetet som sker just nu.

Vi befinner oss minst sagt i en surrealistisk situation. Vad coronaviruset ger för följdeffekter är omöjligt att säga men de lär bli stora, inte minst gällande för våra företagare och ekonomin.

Det är inget lätt jobb att hitta en väg ut ur det här men det är många som gör sitt yttersta för att göra det. För varje dag som går blir jag alltmer imponerad över det engagemang, kunskap och sunda förnuft som finns bland oss ålänningar.

I landskapsregeringens korridorer sliter våra tjänstemän och ministrar nära inpå dygnet runt. Vår riksdagsledamot delade igår en bild på sina mosiga ögon efter en 17,5 timmars lång arbetsdag.

Företagare kämpar för att överleva och hitta sätt för att kunna ge lön till sig själv och sina anställda. Sjukvården ser till att ha god beredskap, lärare distansundervisar, föräldrar försöker kombinera det med jobb och många stödjer våra företag genom att köpa varor, mat och tjänster. Listan kan göras lång av personer och grupper som gör sitt bästa och sliter för att lösa vardagen och säkra framtiden.

Därav är jag säker på att vi kommer ta oss igenom det här även om det kommer va tufft.

Med allt sagt vill jag rikta en stor, STOR eloge till er alla som kämpar för att lösa pusslet!

Obemannad butik öppet 24/7 – Företagsidé

Det här är en idé jag funderat på länge och faktiskt varit rätt nära att dra igång men inte haft tiden för det. Därför hoppas jag på att någon annan vill se över det och kanske förverkliga det då det kan gynna landsbyggden och skärgården.

Idén

En obemannad matbutik som har öppet 24/7 eller åtminstone väldigt bra öppettider. Det finns matbutiker med bra öppettider men ju längre från Mariehamn/Jomala man kommer ju sämre öppettider är det.

Vilket inte är konstigt, kundunderlaget är allt mindre men personalkostnaderna är detsamma.

Nyckeln är alltså att inte behöva ha någon personal.

Hur ska det funka?

  1. Du kommer in i butiken genom att antingen låsa upp dörren genom bankkoder eller en app/ett nyckelkort
  2.  Du plockar de varor du vill ha och betalar via en självscanningskassa
  3. För att undvika stöld finns det flera övervakningskameror samt att du blir registrerad (via ditt personnummer) då du låser upp dörren
Jag hittade flera exempel på sådana butiker i Sverige.
 

Exempel på hur två obemannade butiker i Sverige funkar:

Exempel på en tidsvis obemannad butik ute i svenska skärgården:

Några artiklar:

Slutord

Filmerna och artiklarna talar mycket för sig själv så jag behöver nog inte utveckla det mer.

Eftersom det gynnar landsbygden och skärgården kan det finnas möjlighet till EU-bidrag, ska gräva lite i den saken framöver!

Ifall det är någon som tar idén vidare hjälper jag mer än gärna till där jag kan!

Samarbete – Tillsammans för Åland

Igår hade vi debatt om vårt regeringsprogram ”Tillsammans för Åland” som berättar vad vi ska göra de kommande fyra åren – som jag fått äran att vara med att ta fram.

Jag hade ett kort anförande om samordningar och samarbete. Se videon för hela.

Premiär i talarstolen

Idag vart det premiär i talarstolen och jag valde att ta upp en konkret åtgärd som kan förebygga fysisk och psykisk ohälsa.

Det jag sa var något i stil med:

”Fru talman och kära lagtingskollegor,

Det här är mitt första anförande och jag har valt att lyfta en konkret sak som kan ha stora förebyggande effekter i arbetet mot fysisk och psykisk ohälsa. Jag tror alla här inne kan instämma att ohälsan är ett stort problem i dagens samhälle. I budgetförslaget står det att motion på recept är tänkt att inledas 2020 och det är just det jag vill lyfta för det är en mycket bra idé, om det görs på rätt sätt.

Motion på recept finns redan i liten skala men jag hoppas det nu kan bli en del av vården. Till exempel om en patient med högt blodtryck går till läkaren kan läkaren då istället för medicin ge motion på recept. Det innebär att patienten får hjälp att bli mer fysisk aktiv. Det är anpassat efter bl.a. diagnos och livssituation. Det kan va allt från promenader, trädgårdsarbete till simning och gympass.

Därefter följs patienten upp och i många fall kan fysisk aktivitet ha samma effekt som medicin men då istället med positiva långsiktiga kringeffekter istället för eventuella biverkningar.

Fysisk aktivitet ger hälsovinster på lång sikt och minskar risken för 30-tal sjukdomar. Några exempel är stroke, typ 2-diabetes, demens och depression.

Det finns stort vetenskapligt stöd att den här modellen fungerar. Vi kan se goda effekter av det i vårt grannland Sverige där det funnits i många år. Där går det under namnet fysisk aktivitet på recept och förskrivs av vårdpersonal som läkare, sjuksköterskor och fysioterapeuter.

Motion på recept är på många sätt samhällsekonomiskt smart. Det är en kostnadseffektiv behandling som kan ges till alla åldrar. Det minskar vårdkostnader och sjukskrivningar. Som tidigare nämnt ger det individen hälsovinster på lång sikt och högre livskvalité.

Jag skulle gärna se att detta projekt men även fler förebyggande insatser får stort fokus och tillräckliga resurser för att utvecklas, för vi har mycket att vinna här. Tack.”

Första veckorna som ledamot

En liten uppdatering efter valdagen och de första veckorna som ledamot. 

Min ambition med den här hemsidan samt Facebooksidan är att fortsätta posta videos och inlägg där jag visar hur jag jobbar samt diskutera olika sakfrågor.