Crowdfunding Åland – En plattform för att förverkliga åländska idéer & projekt

Pengar för att förverkliga åländska idéer & projekt

 

Jag träffar ofta personer med många idéer – som skulle kunna förverkligas. Men de saknar pengar för att kunna dra igång det och är rädda för att ta lån eller blir nekade det.

Jag var själv i den sitsen då jag startade ÅlandsRabatten, turligt nog var jag ”dum” nog att satsa alla min besparingar och chansa på att det skulle funka. Men alla vågar inte, eller kan inte, göra så – eller har besparingar till att börja med.

Det är inte brist på idéer utan pengar – och det är just pengarna jag vill hjälpa till med eftersom jag tror Åland skulle gynnas av att flera idéer och projekt blir verklighet.

Därför tror jag en åländsk ’crowdfunding’-plattform med syftet att förvekliga åländska idéer och projekt skulle vara bra.

Crowdfunding är inget nytt för Åland. Nyligen samlade Islandshästföreningen in pengar till en ny bana via just crowdfunding. 

Två andra exempel är då Ålands sjöfartsmuseum körde en crowdfunding för Pommers nya besöksupplevelse och när Amalias Limonadfabrik samlade in 110 000€ via crowdfunding. 

En crowdfunding-plattform för Åland

 

Jag gillar crowdfunding-konceptet skarpt och har därför kollat upp möjligheterna att starta upp en hemsida där man kan samla alla åländska crowdfundingprojekt med tillhörande betalningslösning. En hemsida likt www.indiegogo.com eller www.kickstarter.com – fast för Åland.

Konceptet skulle vara enkelt. 

Ett företag eller en förening startar en kampanj och bestämmer själv vilken summa och vad man får ifall man väljer att stödja projektet.  T.ex. rabatt, reklam, special- utgåva/upplevelse, förhandsbokning eller ja vad du själv tror ’kunden’ vill ha för att stödja just ditt projekt. 

Antingen sätter man ett slutdatum eller en summa pengar man behöver för att förverkliga idén. Om man väljer det sistnämnda så dras pengarna från den som väljer att stödja projektet endast om hela beloppet och projektet förvekligas – om inte så får man pengarna tillbaka. Det finns alltså ingen risk för den som väljer att stödja projektet.

Nästa steg

 

Jag har som sagt kollat upp möjligheterna för att starta en sida och det är fullt möjligt. Det är dock lite oklart vilken väg jag väljer då jag själv har brist på tid. Någon annan skulle kunna bygga det men då skulle jag troligtvis behöva betala X tusen euro ur egen ficka och lönsamheten är oklar(då det inte är målet).

Med det här inlägget vill jag väcka idén och göra den offentligt eftersom jag lärt mig att det är så man lyckas förverkliga något. Hör gärna av dig om du har tankar om idén eller tips för hur den kan förverkligas!  

Dela inlägget

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkedin
Dela på Pinterest

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *