Varför göra det?
Förstås för att stävja kostnadsutvecklingen och skapa enklare processer som gynnar befolkning och näringsliv.
Men det mest akuta är att göra Landskapsregeringen mer attraktivt som arbetsplats och att få mer saker gjorda. Det är flera offentligt anställda som berättat att stor del av deras arbetstid går åt till administration m.m. och att de inte känner sig produktiva. Arbetsbelastningen är också ofta hög p.g.a. att mycket går långsamt. Många (framförallt unga) prioriterar moderna arbetssätt då de väljer arbetsplats och idag är det svårt att tillsätta en hel del tjänster och flera byter jobb. Personalen är nyckeln till att kunna göra något så det är kritiskt att vi ändrar på detta.
Hur göra det?
Inledningsvis behöver vi kartlägga dagens arbetsprocesser och ta fram relevanta nyckeltal, för att sen sätta upp konkreta mål och jobba mot dom. I processen kommer arbetssätt och kultur behöva ändras.
Vem ska göra det?
Eftersom det handlar lika mycket om arbetsprocesser som arbetskultur måste ansvaret ligga så högt upp som möjligt. Idag är t.ex. de högsta cheferna främst sakkunniga och det dom också jobbar med. I lagen om deras arbetsuppgifter(ja det beskrivs i en lag) nämns ingenting om verksamhetsutveckling. Det måste vi ändra på.
Och vi politiker bär ansvaret för att skapa de förutsättningarna.
Här höll jag ett anförande om ovanstående: https://www.facebook.com/jesperlagting/videos/3196676517215656
2 reaktioner på ”Vi måste effektivisera och modernisera Landskapsregeringen”
Bra skrivet, Jesper!
Var det inte så att personalchefer för ett antal år sedan varnade för att 1000 personer skulle gå i pension från offentlig sektor fram till 2030? Problemet som lyftes var att vakanserna inte var så lätta att fylla då få sökte till tjänsterna (troligen för att förvaltningen arbetar gammalmodigt och analogt?).
Några tankar:
> Dylika arbetsuppdrag måste initieras av högsta ledningen och därefter ständigt
uppmuntras och följas upp under arbetets gång.
> Externa aktörer (konsulter med goda referenser av tidigare uppdrag) skall upphandlas för kartläggning, analys och tydliga färdvägar som ledningen sedan tar beslut om.
> Finansieringen kan ses som en investering som automatiskt blir betald via de befattningar som är svåra att bemanna. 1000 personer betyder kring 50 miljoner/år att omfördela. Såklart är merparten personal som fortfarande ”behövs” inom skola/vård/omsorg och säkert onödigt att rationalisera bort. Men mycket inom det administrativa går att förenkla, snabba upp och förbättra genom nya arbetsätt med stöd av digitaliseringsåtgärder = digital omställning.
/Peter
Tack för intressant input Peter, håller med dig!
Mycket handlar också om att frigöra tid och resurser för existerande anställda. I dagens läge drunknar man i ärenden och långsamma processer och det är mer fokus på att släcka bränder än att vara steget före och fokusera på utveckling. Detta skrämmer iväg många nya, framförallt yngre som gärna vill jobba på moderna sätt och kanske även kommer ifrån en arbetsplats utanför Åland som jobbar på helt andra sätt.